Comisia Europeană a propus consolidarea supravegherii instituţiilor financiare


Comisia Europeană a propus consolidarea în continuare a  supravegherii instituţiilor financiare ale UE, pentru a răspunde mai bine ameninţărilor legate de spălarea banilor şi de finanţare a terorismului, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Deşi UE dispune de norme solide privind combaterea spălării banilor, cazurile recente legate de spălarea banilor din unele bănci din UE au provocat îngrijorări privind faptul că supravegherea şi asigurarea respectării acestor norme nu sunt întotdeauna puse în aplicare în mod eficace în întreaga UE, se arată în comunicat.

Acest lucru creează nu numai riscuri pentru integritatea şi reputaţia sectorului financiar european, dar poate avea implicaţii şi asupra stabilităţii financiare a anumitor bănci. Prin urmare, în contextul eforturilor mai ample de finalizare a uniunii bancare şi a uniunii pieţelor de capital, Comisia Europeană a propus miercuri modificarea Regulamentului de instituire a Autorităţii Bancare Europene (EBA) cu scopul de a consolida rolul instituţiei în supravegherea fenomenului de  spălare a banilor în sectorul financiar.