Comisia Europeană propune o nouă legislație pentru a asigura o protecție mai bună a vieții private!


descărcare (85)Comisia Europeană propune o nouă legislație pentru a asigura o protecție mai bună a vieții private în comunicațiile electronice, oferind, în același timp, noi oportunități de afaceri.

Măsurile prezentate vizează actualizarea normelor actuale, prin extinderea domeniului lor de aplicare la toți furnizorii de comunicații electronice. De asemenea, acestea urmăresc să creeze noi posibilități de prelucrare a datelor aferente comunicațiilor și să consolideze încrederea și securitatea pe piața unică digitală — un obiectiv-cheie al Strategiei privind piața unică digitală. Totodată, proiectul aliniază normele privind comunicațiile electronice la noile standarde de nivel mondial din Regulamentul privind protecția generală a datelor al UE.

De asemenea, Comisia propune noi norme care să asigure că, atunci când sunt prelucrate date cu caracter personal de către instituțiile și organismele UE, viața privată este protejată la fel ca în statele membre în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor și stabilește totodată o abordare strategică a problemelor privind transferurile internaționale de date cu caracter personal.

De exemplu în ceea ce priveşte protecția împotriva mesajelor spam: Propunerea interzice comunicațiile electronice nesolicitate, realizate prin orice mijloace, de exemplu prin e-mail-uri, SMS-uri și, în principiu, și prin apeluri telefonice, dacă utilizatorii nu și-au dat consimțământul. Statele membre pot opta pentru o soluție care le conferă consumatorilor dreptul de a refuza primirea unor apeluri vocale în scopuri de marketing, de exemplu prin înregistrarea numărului lor pe o listă a numerelor care nu pot fi apelate. Persoanele care efectuează apeluri în scopuri de marketing vor trebui să își afișeze numărul de telefon sau să folosească un prefix special care indică un apel în scopuri de marketing.

Propunerea de Regulament privind viața privată și comunicațiile electronice va spori protecția vieții private a cetățenilor și va oferi noi oportunități pentru întreprinderi.