Comisia Europeană a prezentat noi instrumente pentru combaterea fraudei TVA


Comisia Europeană a prezentat noi instrumente pentru a face mai puțin vulnerabil la fraude sistemul privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) al UE și pentru a elimina lacunele care pot conduce la fraudă pe scară largă în domeniul TVA.

Noile norme au scopul de a instaura un climat de încredere între statele membre, astfel încât acestea să poată face schimb de informații, și de a stimula cooperarea între autoritățile fiscale naționale și autoritățile de aplicare a legii

Cele mai prudente estimări arată că frauda în domeniul TVA poate duce la o pierdere de venituri de peste 50 miliarde de EUR pe an pentru statele membre ale UE – bani care ar trebui să se îndrepte către investiții publice în spitale, școli și drumuri. Dezvăluirile din Paradise Papersau arătat din nou modul în care persoane și societăți înstărite folosesc mecanisme de evitare a obligațiilor fiscale pentru a eluda normele în materie de TVA ale UE în vederea evitării plății impozitelor care le revin în mod echitabil. Rapoarte recente sugerează, de asemenea, că mecanismele de fraudă în domeniul TVA pot fi utilizate pentru a finanța organizații criminale, inclusiv teroriști.

, ,