Comisia Europeană ia măsuri pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de secetă


Comisia Europeană (CE) a prezentat un pachet de măsuri suplimentare pentru a creşte resursele furajere pentru hrana animalelor, aceasta fiind una din principalele provocări cu care se confruntă în prezent fermierii europeni ca urmare a secetei, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

CE precizează că pachetul prezentat se adaugă măsurilor anunţate deja la începutul lunii august.

“Sunt în contact cu miniştrii din statele afectate pentru a evalua măsurile introduse. Astăzi am luat măsuri suplimentare care ar trebui să vină în sprijinul fermierilor europeni care se confruntă cu o penurie de furaje pentru animalele lor”, a declarat comisarul european pentru Agricultură.

Concret, noile derogări prezentate vizează posibilitatea ca în cazul culturilor, care în mod normal sunt semănate toamna, să fie recoltate (lucru interzis conform regulilor actuale) dacă sunt folosite la producţia de furaje. De asemenea, este avută în vedere posibilitatea de a scurta perioada de minimum opt săptămâni pentru culturile intermediare (catch crops), în ideea de a permite fermierilor să îşi semene culturile la timp după culturile intermediare. În plus, propunerea unor plăţi mai mari în avans, anunţată în urmă cu câteva săptămâni, a fost prezentată în mod oficial.