Codul rutier se modifică din nou! Noi reguli referitoare la posibilitatea ridicării maşinilor parcate neregulamentar


ridicareRegulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat printr-un act normativ adoptat de fostul Guvernul care va intra în vigoare sămbătă, 21 ianuarie. Printre altele, noul act normativ va introduce noi prevederi referitoare la parcare şi la ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar.

HG nr. 965/2016, care intră în vigoare sâmbătă, introduce noi reguli referitoare în special la posibilitatea ridicării maşinilor parcate neregulamentar. Astfel, potrivit noului act normativ în regulamentul de aplicare a Codului Rutier, La capitolul VII secţiunea a 2-a, după articolul 203 se introduce un nou paragraf, paragraful 4 „Ridicarea vehiculelor”.

Se precizează că Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculului care staţionează neregulamentar pe partea carosabilă în următoarele cazuri:

  • în toate cazurile in care este interzisă oprirea voluntară;
  • în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia “Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a stationarii;
  • pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
  • în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
  • în pante si in rampe;
  • în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia “Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia “Zonă de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.

Ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziţie de ridicare, şi doar dacă în maşină nu se află nimeni. Ulterior, maşina va fi transportată şi depozitată, pe banii statutului, în locuri speciale, unde va fi şi păzită. Proprietarul îşi va putea recupera maşina oricând, 24 de ore din 24, după ce plăteşte toate costurile legate de ridicare şi depozitare.