Cererea de reexaminare a Legii energiei regenerabile


basescu_scrieÎntr-un comunicat al Departamentului pentru Energie se precizează că cererea de reexaminare a legii pentru aprobarea OUG 57/2013 din sectorul energiei regenerabile, publicată în Monitorul Oficial nr. 335/2013, transmisă Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, conţine informaţii eronate.

Aceştia afirmă că, în urmă transmiterii prenotificării de către autorităţile române, Comisia a apreciat că ‘la prima vedere, modificările supuse atenţiei de către autorităţile române nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate’.

Invocată în Cererea Preşedinţiei, în scrisoarea din 3 octombrie 2013, sunt enumerate măsurile pentru care se face invitaţia de notificare:

– amânarea temporară a unor certificate verzi până în 2017-2018;
– modificări ale mecanismului de ajustare (la supracompensare);
– limitarea acreditărilor la nivelele stabilite în PNAER;
– posibilitatea de a solicită garanţii financiare la racordare;
– tranzacţionarea certificatelor verzi numai pe piaţă centralizată;
– anularea suportului pentru instalaţii fotovoltaice pe terenuri agricole;
– anularea suportului pentru energia livrată peste notificările orare;
– preluarea energiei cu certificate verzi pe baza de contracte ferme.

Reprezentanţii Departamentului precizează că, la iniţierea OUG 57, s-a luat în calcul creşterea necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică pe seama contribuţiei pentru energia regenerabilă, de la 8 lei în anul 2011 la 53 de lei pe MWh în primul semestru din anul 2013. 

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a semnat cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Traian Băsescu precizează că această lege modifică, pe bună dreptate, o schemă de ajutor de stat, astfel că ar fi trebuit notificată Comisiei Europene. Acesta indică faptul că, conform articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, “Comisia este informată în timp util pentru a-şi prezenta observaţiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.