CE recomandă consolidarea măsurilor privind piaţa forţei de muncă


tineri elevi studenti

Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, vor fi luate mai multe măsuri pentru tinerii care nu se află în evidenţele autorităţilor şi pentru şomerii pe termen lung.

Ministerul Fondurilor Europene continuă demersul privind eforturile de a reduce cât mai mult birocraţia asociată implementării proiectelor FSE (Fondul Social European), pentru un flux al cererilor de rambursare simplificat, bazat pe sistemul electronic, dar şi consolidarea măsurilor pe piaţa muncii pentru tinerii care nu se află în evidenţele autorităţilor şi pentru şomerii pe termen lung“, a informat MFE în urma aprobării de către Comisia Europeană a recomandărilor de politică economică specifice fiecărei ţări pentru 2015 şi 2016.

Astfel, României, Comisia recomandă consolidarea măsurilor privind piaţa forţei de muncă, în special în cazul tinerilor neînregistraţi şi al şomerilor pe termen lung.

Cu privire la tinerii neînregistraţi, Ministerul Fondurilor Europene intenţionează să lanseze în iunie un prim apel de proiecte dedicat tinerilor care nu urmează un program de educaţie, formare şi nici nu au un loc de muncă. Astfel, tinerii respectivi vor fi înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) ca tineri NEETs şomeri, pentru a beneficia de sprijin din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Potrivit declaraţiilor ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica, pentru a eficientiza implementarea operaţiunilor în care vor fi implicaţi tinerii NEETs, un rol esenţial îl va avea cardul profesional furnizat de ANOFM, care va conţine informaţii structurate cu privire la educaţia şi experienţa tânărului, în formatul CV Europass, dar va constitui, totodată, şi un instrument facil de înregistrare şi validare a participării respectivului tânăr la programe de formare în cadrul proiectelor finanţate din POCU, fără a mai fi necesară completarea formularelor de înregistrare şi semnarea zilnică a listelor de prezenţă.