Ce opţiuni are angajatul în cazul în care nu se plăteşte de către angajator indemnizaţia pentru concediul de odihnă?


images (64)

 

Codul muncii garantează dreptul la concediul de odihnă anual al tuturor angajaţilor.

Concediul de odihnă este una dintre formele de repaus periodic, alături de pauza de masă, repausul zilnic, repausul săptămânal şi sărbătorile legale.

Încheierea contractului individual de muncă implică dreptul la concediul de odihnă, care se va acorda proporţional cu activitatea prestată pe parcursul anului.

Articolul 150 din Codul muncii stabileşte dreptul salariaţilor de a beneficia de o indemnizaţie de concediu, pe perioada concediului de odihnă.

Indemnizaţia de concediu este egală cu media zilnică a drepturilor salariale, multiplicată cu numărul zilelor de concediu.

Suma indemnizaţiei se calculează prin însumarea următoarelor elemente:

– salariul de bază

– indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul

Baza de calcul pentru determinarea indemnizaţiei de concediu va include, după caz: sporul de vechime, indemnizaţia de conducere, sporul de izolare, sporul pentru condiţii grele.

Valoarea indemnizatiei de concediu nu poate fi mai mică decât suma drepturilor salariale corespunzătoare perioadei concediului.

În cazul în care angajatorul nu plăteşte la termen indemnizaţia de concediu cuvenită salariatului, legislaţia muncii nu prevede aplicarea unei amenzi. Însă, angajatul are la dispozitie doua opţiuni: fie apelează la instanţa de judecată, fie sesizează inspecţia muncii.