Ce impozite şi contribuţii trebuie să declare şi să plătească persoanele fizice autorizate


fiscPersoanele fizice autorizate (PFA), dar şi ceilalţi contribuabili care realizează venituri din activităţi independente trebuie să achite la stat în această lună impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Acestea constituie plăţi anticipate aferente trimestrului III din 2015 şi trebuie efectuate până cel târziu la 25 septembrie.

Atât plata CAS, cât şi plata CASS se realizează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Prin urmare, până la data de 25 septembrie, persoanele fizice autorizate trebuie să realizeze următoarele plăţi:

– Plata anticipată a impozitului pe venit aferentă trimestrului III din 2015;
– Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferentă trimestrului III.
Persoanele fizice autorizate datorează o contribuţie la sănătate de 5,5%, însă baza de calcul diferă în funcţie de modul de impunere a PFA: în sistem real sau pe baza normei de venit.
– Plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) aferentă trimestrului III.

Totodată, alte declaraţii cu termen 25 septembrie pentru PFA sunt:

  • Declaraţia privind obligaţiile de plată a contributiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune numai de persoanele fizice care au calitatea de angajatori, deci cele care au angajaţi.
  • Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formularul 300, format electronic. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual numai de PFA care sunt înregistrate ca plătitoare de TVA.
  • Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente lunii precedente, Formularul 394.