CE face recomandări pentru promovarea transparenței activităților de lobby


Consiliul Europei face apel către 47 de state membre să se asigure că acestea au în vigoare un cadru juridic solid promovarea transparenței activităților de lobby.

Într-o recomandare adoptată la 22 martie 2017, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei recunoaște că lobby-ul poate aduce o contribuție legitimă pentru o guvernare deschisă și bine informată în luarea unei decizii, dar subliniază faptul că majoritatea țărilor nu au încă un cadru cuprinzător care să îl reglementeze.

Pentru a promova transparența, Comitetul de Miniștri recomandă autorităților sau altor organisme desemnate, să mențină un registru public al lobbyiștilor, ușor accesibil și de utilizat. Acest registru trebuie să conțină cel puțin numele lobbyist-ului, obiectul activităților de lobby și identitatea clientului sau a angajatorului, dacă este cazul, cu toate că statele ar putea solicita informații suplimentare.

Recomandarea conține o serie de principii directoare privind comportamentul etic al lobbyiștilor și recomandă impunerea de sancțiuni eficiente, proporționale și cu efect de descurajare, în caz de nerespectare a regulilor.