Ce efecte va produce trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat?


Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat aduce un efect de domino asupra costurilor, atât pentru stat cât şi pentru populaţie. Amenzi rutiere mai mari, costuri în creştere pentru PFAuri şi angajatori, o majorare a pensiilor şi a sumelor virate la Pilonul II de pensii, sunt principalele efecte adverse ale acestei legi.

Ministrul Finanţelor a declarat, săptămâna trecută, că legea privind trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va conţine obligativitatea pentru toate firmele private de a majora salariul brut cu 22%.

De la 1 ianuarie 2018, vor exista doar două contribuţii, cea de pensii şi cea de Sănătate, care vor totaliza 35%, de la 39,5%, cât sunt în prezent. După discuţia cu sindicatele, situaţia s-a schimbat.  Ministrul Finanţelor a declarat:„Se doreşte transferarea unor părţi de contribuţii de la angajator la angajat conform celor discutate, pe care rămâne să le vedem efectiv în următoarele zile, într-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este că fondurile speciale – şomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligaţiile angajatorului pentru condiţii de muncă deosebite şi speciale – vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului. Nu s-a vorbit de o ajutare a cuantumului acestora“.

,