CCR: Legea pensiilor pentru aleşii locali este neconstituţională


justitie1Curtea Constituţională a României (CCR) a dat câştig de cauză pentru a doua oară, Guvernului, şi a hotărât că legea pensiilor pentru aleşii locali este neconstituţională.

În data de 27 iunie, Guvernul a sesizat CCR cu privire la legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, anunţul fiind făcut de prim-ministrul Dacian Cioloş. “Am hotărât să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională (…) pentru că în continuare din lege nu reiese sigur cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale. Ele ar urma să impacteze bugetul de stat pentru că şi bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, şi pe de altă parte nu se respectă principiul contributivităţii, legea şi astea ar urma să se aplice retroactiv, deci am solicitat din nou Curţii Constituţionale să clarifice dacă aceste elemente care în continuare sunt menţinute în lege sunt constituţionale”, a afirmat premierul.

Dragoş Pâslaru, ministrul muncii a criticat dur adoptarea legii privind pensiile speciale ale aleşilor locali, despre care a precizat că este un act de iresponsabilitate, riscând să ducă la depăşirea deficitul bugetar.