CCR: Dispozițiile art. 5 alin. (1) din Legea 10/2001 sunt constituționale


justitie1Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că dispozițiile art.5 alin. (1) din Legea 10/2001 sunt constituționale în măsura în care nu permit restituirea în natură sau acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent persoanelor care intră sub incidența acordurilor încheiate de România cu alte state cu privire la reglementarea problemelor financiare în suspensie enumerate în Anexa nr. 1 a legii sus-menţionate.

Astfel, plenul Curții a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 5 alin. (1) din Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 — 22 decembrie 1989, care au următorul conținut: “Nu sunt îndreptățite la restituire în natură sau la măsuri reparatorii în echivalent persoanele care au primit despăgubiri potrivit acordurilor internaționale încheiate de România privind reglementarea problemelor financiare în suspensie, enumerate în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezența lege”.

Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București — Secția a V-a civilă.