CCR discută joi sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanţa de modificare a Codurilor penale


Curtea-ConstitutionalaCurtea Constituţională a României va discuta joi sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă referitoarea la modificarea Codurilor penale.

De asemenea, CCR va discuta miercuri cererile preşedintelui  şi şefei Consiliului Superior al Magistraturii privind constatarea unui conflict între puterile statului.

Preşedintele  a anunţat, joia trecută, că a sesizat CCR în legătură cu OUG privind modificarea Codurilor penale.

El a arătat că sesizarea vizează conflictul juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cererea transmisă CCR se arată că, prin adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale, ”Guvernul şi-a exercitat competenţa de a adopta acte normative cu putere de lege cu încălcarea cadrului constituţional privind delegarea legislativă”.

Totodată, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis, miercurea trecută, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se constata existenţa unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.