Casele de marcat dotate cu role jurnal pe suport hârtie vor fi înlocuite


downloadCasele de marcat dotate cu role jurnal pe suport hârtie vor fi înlocuite, treptat, cu aparate de marcat echipate cu jurnal electronic, începând din 2016Firmele care nu se vor conforma noilor dispoziţii vor risca amenzi de mii de lei şi suspendarea activităţii.

Reamintim că Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2014 prevede ca operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Aceste măsuri au fost întreprinse pentru ca sistemul de aparate de marcat fiscale utilizate în România să fie ca cele folosite de celelalte ţări europene, România fiind singura ţara europeană în care se mai utilizează aparate de generaţie veche, cu role martor de hârtie. Astfel prin noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic  se va elimina costurile cu achiziţia rolelor de hârtie şi spaţiile de depozitare a acestora pentru comercianţi.

Din 1 iulie 2016 va fi interzisă comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal.

Noile case de marcat vor trebui conectate la un sistem de supraveghere şi monitorizare, pentru transmiterea datelor către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).