Cărţi de identitate electronice


id-cardÎncepând cu 1 iulie vor fi eliberate cărţi de identitate după model european, sau la dorință cărţi de identitate electronice. Implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.
Cartea de identitate, şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso.
Cartea de identitate va conţine date în format tipărit, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate în circulaţie în prezent. Datele cu caracter personal vizibile vor fi: numele şi prenumele titularului; sexul; cetăţenia titularului; data şi locul naşterii titularului; semnătura olografă a titularului; imaginea facială a titularului; C.N.P.; adresa de domiciliu a titularului.
Cartea electronică de identitate/rezidenţă, de tip smart card, va conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; certificate digitale; date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete;
Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că Cartea Electronică de Identitate şi Cartea Electronică de Rezidență se eliberează numai la solicitarea persoanei interesate, în varianta în care aceasta consideră că răspunde intereselor sale cu sau fără amprente digitale.
Cu toate acestea, un grup de 46 de Organizații non-guvernamentale au semnat o petiție prin care contestă introducerea buletinului electronic. Reprezentanții acestora spun că există mai multe îngrijorări  în ceea ce privește noul act de identitate biometric, cum ar fi securitatea datelor cu caracter personal şi încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului.