Cadastrarea gratuită continuă şi în acest an!


Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a împărţit bugetul din acest an pentru cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole la toate cele 2.949 de unităţi administrativ teritoriale, în restul de 232 de primării lucrările fiind finalizate sau în diverse stadii de execuţie.

Agenţia a trimis către oficiile teritoriale bugetul aprobat pentru finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral. Primăriile care nu au mai beneficiat de fonduri pentru realizarea cadastrului general vor putea accesa anul acesta suma de 150.000 de lei/unitate administrativ teritorială, faţă de 135.000 de lei în 2016. Totodată, potrivit modificărilor aduse Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare, începând din 2017, contractele de finanţare sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului.

Plăţile către primării vor fi efectuate după recepţia finală a lucrărilor. Finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan, şi prin excepţie, din intravilan, se realizează în baza unui contract de finanţare încheiat de primărie cu oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară de pe raza judeţului în care se află.