Categories
Protecţie socială Social Ştiri

Bugetul alocat înfiinţării de servicii sociale de tip centre de zi a fost suplimentat!

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a anunțat că Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, suplimentarea cu 23.307.000 de lei a bugetului alocat Programului de Interes Național (PIN) „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”, potrivit unui comunicat.

Decizia de majorare a bugetului acestui PIN, estimat inițial la 51,2 milioane de lei, a fost luată ca urmare a solicitărilor transmise Ministerului Muncii și Justiției Sociale de către autoritățile locale.

În perioada august 2018 – ianuarie 2019, Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități a derulat două sesiuni de selecție publică de proiecte în cadrul PIN „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate” aprobat prin HG nr. 798/2016, modificată prin HG nr. 192/2018.

Ca urmare a derulării celor două sesiuni de selecție publică de proiecte, au fost propuse deja la finanțare 27 de proiecte prin care vor fi înființate 76 de locuințe protejate, 25 de centre de zi și 2 centre respiro/centre de criză, de care vor beneficia aproximativ 700 de persoane. Având în vedere interesul crescut al autorităților locale pentru dezvoltarea acestor servicii, Guvernul a decis suplimentarea bugetului alocat inițial pentru crearea de servicii specializate în comunitate destinate persoanelor cu dizabilități.