Beneficiarii care refuză prestarea de activităţi pierd ajutorul social


Persoanele majore apte de muncă, care au în cadrul familiei membri ce primesc ajutor social, vor fi obligați de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii.

Acțiunile sau lucrările de interes local pot fi, dar fără a se limita la acestea, lucrări de salubrizare și/sau de întreținere spații verzi, de salubrizare/întreținere obiective publice, inclusiv activități de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pe baza recomandărilor acestora, precum și alte activități specifice stabilite prin hotărâre a consiliului local.

Primarii vor întocmi un plan de activitate sezonier pentru a valorifica potențialul de muncă a categoriilor de persoane descrise anterior. Persoanele fizice/juridice care au necesitatea unor asemenea lucrări vor urma să se adreseze primarului, care va examina cerere. Beneficiarii lucrărilor vor fi cei care vor achita remunerația lucrătorilor.

Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activitățile sezoniere conduce la încetarea dreptului.