Bancnota de 500 de euro va ieşi din circulaţie!


Banca Centrală Europeană a anunţat că va opri emiterea bancnotei de 500 de euro. Potrivit unui comunicat al băncii, cea mai mare bancnotă euro va putea fi folosită până în 2018, când va fi retrasă din circulaţie. Oficialii europeni au motivat această decizie prin încercarea de reducere a activităţilor ilicite în care se utilizează această bancnotă.

Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate în circulaţie anul trecut erau păstrate în bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE. Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulaţie la nivel mondial, având o valoare de aproape cinci ori mai mare decât cea mai mare bancnotă americană în circulaţie, cea de 100 de dolari.

O astfel de decizie reprezintă o mică victorie pentru cei care susţin că bancnotele mari facilitează finanţarea terorismului. Însă chiar şi în conformitate cu planul aflat în discuţie, bancnotele de 500 de euro vor rămâne în circulaţie timp de mai mulţi ani, putând fi utilizate în continuare la plată şi de asemenea vor putea fi răscumpărate la ghişeele băncilor centrale după ce nu vor mai fi tipărite.