Autorităţile vor oferi locuinţe de sprijin familiilor care nu au posibilitatea de a plăti creditul ipotecar


Camera Deputaţilor a adoptat modificările la legea locuinţei care prevăd că autorităţile oferă locuinţe de sprijin familiilor care au ajuns în imposibilitatea de a plăti creditul ipotecar, admiţând în parte solicitarea preşedintelui de reexaminare a legii.

Proiectul de lege reglementează un nou tip de locuinţă, respectiv ‘locuinţa de sprijin’ şi a fost adoptat de Parlament în noiembrie anul trecut. Legea a fost trimisă de preşedinte spre reexaminare în Parlament în luna decembrie, pe motivul “lipsei de claritate şi precizie a normelor juridice”, iar deputaţii au admis în parte această cerere.

Astfel, locuinţele de sprijin sunt cumpărate prin licitaţie publică de către autorităţile administraţiei publice locale şi sunt atribuite cu chirie unor persoane sau familii care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate din locuinţele proprietate personală prin proceduri de executare silită, în urma neachitării obligaţiilor contractuale prevăzute în contracte de credit ipotecar şi a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei. Administraţiile locale vor putea cumpăra locuinţe de cel mult 100 de metri pătraţi.

Nivelul chiriei nu va depăşi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferenţa până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenţionată de la bugetul local al unităţii administrativ teritoriale unde este situată locuinţa de sprijin.