Atribuirea contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale


justitieNoutăţi legislative: H.G. nr. 749/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 709 din data de 29 septembrie 2014.

Actul normativ arată că contractul de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale se atribuie prin procedura licitaţiei publice deschisă organizată de ministerul de resort, în calitate de autoritate contractantă.

În vederea atribuirii contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale se vor parcurge următoarele etape:
– iniţierea procedurii de concesionare, ulterior primirii unei solicitări de la o persoană sau autoritate publică interesată, potrivit prevederilor legii; solicitarea este însoţită de un studiu de fezabilitate aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE;
– elaborarea de către concedent a studiului de fundamentare a deciziei de concesionare;
– aprobarea concesionării serviciului public de distribuţie a gazelor naturale pentru una sau mai multe zone delimitate – unităţi administrativ-teritoriale: comune, oraşe, judeţe;
– întocmirea documentaţiei de atribuire, conform anexei A “Documentaţia-cadru de atribuire”;
– organizarea şi desfăşurarea licitaţiei publice deschise;
– încheierea contractului de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.