Atestatul de producător şi carnet de comercializare obligatoriu pentru producătorii agricoli


legume fructeZiua de 4 mai vine cu noi condiții pentru producătorii agricoli în ceea ce privește comercializarea produselor agricole. Astfel pentru a putea vinde, producătorii agricoli vor fi nevoiţi să deţină obligatoriu atestat de producător şi carnet de comercializare.

Această măsură are ca scop eliminarea intermediarilor din piaţă, dar și o protecţie mult mai mare pentru micul producător.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a menționat faptul că măsurile nu vin să îngreuneze situaţia producătorilor ci pentru a vedea traseul produsului. Reamintim că în Carnetul de comercializare este un rând pe o filă, care menţionează de unde pleacă şi unde ajunge produsul. Filelele din carnetul respectiv sunt completate în trei exemplare, pentru orice fel de vânzare de produse agricole, în orice cantitate și structură sortimentală, indiferent de calitatea cumpărătorului (persoană fizică sau juridică). Dintre acestea, unul este remis cumpărătorului, unul este păstrat de vânzător, iar ultimul rămâne în carnet, în vederea restituirii acestuia primăriei emitente, în termen de 15 zile lucrătoare de la data utilizării ultimei file. Carnetul de comercializare trebuie completat și în cazul transportului de produse agricole, indicând cantitățile și sortimentele transportate.

Inspectorii din cadrul Direcţiilor de Inspecţii din Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale vor fi acei care vor  verifica producătorii din pieţe, însă pentru început nu vor fi aplicate sancţiuni.