Atestarea produselor tradiţionale cunoaşte de ieri noi reglementări


images (1)În Monitorul Oficial al României nr. 688/2013 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrului sănătăţii şi preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 724/1082/360/2013 privind atestarea produselor tradiţionale.

Actul stabileşte condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale.

Direcţia generală industrie alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale înfiinţează şi administrează Registrul naţional al produselor tradiţionale. RNPT se publică anual pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pentru a figura în RNPT, produsul tradiţional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradiţional de producţie şi/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare realizate manual şi să dovedească un mod de lucru tradiţional.

Pentru a fi atestat ca produs tradiţional, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini, al carui elemente sunt descrise în actul normativ.

Caietul de sarcini, însoţit de opis, cererea de înregistrare, buletinul de analiză al produsului, fişa echipamentelor de producţie, schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite, certificatul de înmatriculare la registrul comerţului şi/sau certificatul de producător eliberat de primăria localităţii unde se fabrică produsul, actul de identitate al solicitantului sau persoanei împuternicite, în copie, se depune la direcţia pentru agricultură judeţeană sau a municipiului Bucureşti în raza căreia se realizează produsul tradiţional.

În cazul în care se constată că documentaţia transmisă corespunde prevederilor legale, produsul se înscrie în RNPT şi se eliberează documentul „Atestat produs tradiţional“.