Asset Quality Review şi Testul de Stres din piaţa asigurărilor


asf_dcnews_ro_04285400
Consiliul ASF a aprobat lansarea proiectului de evaluare a calităţii activelor şi pasivelor principalelor companii de asigurări din România.

Proiectul AQR – Asset Quality Review, cuprinde evaluarea a peste 80% din activele de pe piaţa de asigurări şi reprezintă în fapt auditul pieţei naţionale a asigurărilor.

Evaluarea va include un test de stres pentru dimensionarea impactului şocurilor din piaţă asupra stabilităţii financiare a sectorul de asigurări din România.

În vederea coordonării întregului exerciţiu, ASF va selecta un consultant, care va avea rolul de manager de proiect şi va constitui un Steering Comitee.

În vederea efectuării testului de stres, ASF va selecta un al doilea consultant. Acesta nu va putea face parte dintre auditorii/consultanşii societăţilor de asigurare participante.

Momentul estimativ de începere al exerciţiului AQR este sfârşitul anului 2014-începutul anului 2015, urmând ca până la 31 mai 2015 proiectul să fie finalizat printr-un raport al exerciţiului. Acesta va include şi rezultatele testelor de stres pentru fiecare societate selectată.