Aplicaţie pentru calculul taxei de timbru


downloadProgramele legislative pun la dispoziţie prevederile O.U.G. nr. 9/2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 119 din 4 martie 2013, care stabileşte cadrul legal privind instituirea timbrului de mediu.

Potrivit actului normativ, obligaţia de plată a timbrului intervine o singură dată: cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare; la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului; cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Valoarea în lei a timbrului se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Organul fiscal competent calculează cuantumul timbrului, pe baza documentelor din care rezultă dovada dobândirii dreptului de proprietate asupra autovehiculului şi elementele de calcul ale timbrului, depuse de către contribuabilul care intenţionează să efectueze înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F), pune la dispoziţia utilizatorului o aplicaţie prin care poate fi calculată suma ce trebuie achitată pentru timbrul de mediu. Aplicaţia poate fi accesată de pe portalul juridic al A.N.A.F.