Aplicarea retroactivă a taxei antidumping – Hotărâre CJUE


ueCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat hotărârea în cauza C‑416/15, Selena, având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată de Curtea de Apel Bucureşti referitor la domeniul de aplicare temporal al Regulamentului (UE) nr. 21/2013 al Consiliului de extindere a taxei antidumping definitive instituite prin Regulamentul (UE) nr. 791/2011 asupra importurilor de anumite țesături cu ochiuri deschise din fibră de sticlă originare din Republica Populară Chineză la importurile de produse similare expediate din Taiwan sau Thailanda, indiferent dacă au fost sau nu declarate ca fiind originare din Taiwan sau Thailanda, adoptat ca urmare a anchetei efectuate în baza Regulamentului (UE) nr. 437/2012 de deschidere a unei anchete privind eventuala eludare a măsurilor antidumping instituite prin Regulamentul (UE) nr. 791/2011 şi de supunere a acestor importuri la înregistrare.

Astfel, în cadrul litigiului naţional, Selena contestă hotărârea autorităţilor vamale prin care, în urma unui control a posteriori, i-au fost impuse obligaţii suplimentare de plată cu titlu de taxe antidumping şi accesorii aferente, pentru o serie de importuri de ţesături cu ochiuri deschise din fibră de sticlă realizate în perioada martie-mai 2012 şi declarate ca fiind originare din Taiwan, dar cu privire la care autorităţile vamale au constatat că, în realitate, proveneau din Republica Populară Chineză şi că intrau astfel sub incidenţa Regulamentului (UE) nr. 791/2011 şi Regulamentului nr. 21/2013.

În concluzie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul nr. 21/2013 trebuie interpretat în sensul că taxa antidumping definitivă extinsă prin această dispoziție nu este aplicabilă retroactiv unor produse expediate din Taiwan, puse în liberă circulație în Uniune ulterior datei de intrare în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 791/2011, însă anterior datei de intrare în vigoare a regulamentului de deschidere a anchetei.

Astfel, taxa antidumping instituită prin articolul 1 alineatul (1) din Regulamentului (UE) nr. 791/2011 este aplicabilă importului unor astfel de produse dacă se stabilește că, deși expediate din Taiwan și declarate ca fiind originare din această țară, produsele respective sunt originare în realitate din Republica Populară Chineză.