Angajatorii vor primi mai mulţi bani pentru angajarea tinerilor absolvenţi


bani-1Suma pe care angajatorii o vor primi de la stat pentru fiecare persoană pe care o formează într-o meserie va creşte de la 300 lei lunar în prezent, la 1.125 lei lunar. Companiile care angajează proaspăt absolvenţi de facultate vor primi de la stat 1.350 lei lunar, faţă de 750 lei pe lună în prezent, potrivit unui proiect de lege al actualului Guvern.

Actualul Guvern renunţă însă la propunerea Guvernului precedent privind acordarea unor prime absolvenţilor programelor de ucenicie, dar şi la stimularea financiară a companiilor să angajeze tinerii pe care i-au format într-o meserie.

Angajatorul va beneficia de suma de 1.350 lei lunar, pe toată durata derulării contractului de stagiu, pentru fiecare stagiar (proaspăt absolvent de facultate) pe care-l angajează. În prezent, angajatorii primesc câte 750 lei lunar pentru fiecare stagiar pe care îl formează. Banii vor fi asiguraţi din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj. Creşterea sumei acordate lunar angajatorilor care primesc stagiari a fost iniţial propusă de fostul Guvern (în proiectul de OUG care nu a mai fost adoptat) şi menţinută în proiectul de lege al actualului Guvern.

În prezent, efectuarea stagiului de către absolvenţii de studii superioare se face în baza Legii nr. 335/2013, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 776 din 12 decembrie 2013, cu modificările ulterioare.

Ucenicia la locul de muncă se organizează în baza Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată în Monitorul Oficial la 7 august 2013.