ANAF a prezentat un exemplu de fraudare a TVA


anaf-antifrauda1

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a prezentat un exemplu al modului în care este utilizat codul de TVA pentru fraudarea bugetului, folosindu-se firme fantomă.

Potrivit instituţiei, începând cu ianuarie 2014, inspectorii antifraudă fiscală au analizat și monitorizat activitatea comercială a 62 firme, care au realizat importuri și achiziții intracomunitare de legume și fructe, din ianuarie 2012 până în prezent. Astfel, în urma controalelor inspectorii au identificat şi stabilit un prejudiciu de peste 24 milioane euro, reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă comercializării de legume şi fructe către marile lanţuri de retail.

De asemnea, la verificările efectuate în cooperare cu organele de cercetare penală din cadrul IGPR, au fost identificate stocuri de legume și fructe de circa 700 tone.

Reprezentanţii Fiscului susţin că sistemul de fraudare funcționa pe două paliere distincte. Primul palier era constituit din 58 societăți tip “fantomă”, fără active, înființate pe numele unor persoane cu situație materială precară, fără studii și fără venituri (cetățeni români sau arabi, refugiați din zone de conflict), care primeau între 100 și 200 lei pentru fiecare firmă.

În fapt, în cazul achizițiilor intracomunitare, TVA aferentă se înregistra cu taxare inversă, urmând să fie colectată la vânzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin înregistrarea de achiziții cu TVA deductibil de la firmele tip “fantomă” interpuse pe lanțul de comercializare. În cazul importurilor, obligațiile fiscale erau preluate de aceleași firme tip “fantomă”, iar societățile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale.

Valoarea livrărilor din ultimul an către retail-eri a fost de circa 100 milioane euro, perioadă în care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, înregistrându-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat.

Președintele instituției, Gelu Ștefan Diaconu, susţine că a dat publicităţii acest caz fiindcă există cazuri de evaziune în care sunt implicate companii mari.

,