Alegerile pentru Parlamentul European contravin legii


LC -Olesea

Vicepreşedintele PDL , Alin Tişe,  declară că ordonanţa de urgenţă privind suprapunerea alegerilor pentru PE cu alegerile parţiale parlamentare din mai multe colegii contravine legislației României privind alegerile interne. Asta după ce Executivul României a decis ca în 25 mai să fie organizate concomitent alegeri parţiale, în colegiile cu locuri de parlamentari sau aleşi locali vacante și alegeri pentru Parlamentul European, scrutinul pentru locurile vacante urmând să fie organizat într-un singur tur.

Din acest motiv PDL examinează posibilitatea de a ataca actul legislativ la Curtea Constituţională.

Noutatea legislativă adoptată recent de Executivul României prevede suprapunerea alegerilor europarlamentare cu alegerile parţiale parlamentare, dar numai în anumite colegii.

Printre argumentele aduse se enumeră:

– are loc o selecție subiectivă a colegiilor în care se vor desfășura alegerile, în special sunt alese cele care convin PSD-lui.  Astfel celelalte colegii din țară nu participă la alegerile parlamentare. 

– campania electorală pentru colegii urmează să se desfășoară pe parcursul a 15 zile, și nu a 30 de zile cum prevde legea.

– Ordonanţa de urgenţă privind suprapunerea alegerilor pentru PE cu alegerile parţiale parlamentare din mai multe colegii modifică legislaţia privind alegerile interne cu şase luni înainte de scrutin, ceea ce e ilegal.