Ajutor pentru producătorii de carne de porc


5229-carne1-300x240

Printr-o Hotărâre de Guvern, s-a aprobat ajutorul de adaptare excepţional în valoare de aproximativ 11 milioane de euro pentru producătorii de carne de porc, bugetat din fonduri naţionale şi europene.

Sprijinul are scopul să compenseze pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere şi ofertă.

Perioada pentru care se acordă ajutorul este 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016. În această perioadă exploataţiile autorizate de către ANSVSA şi înregistrate în Registrul national al exploataţiilor (RNE) au livrat pentru abatorizare porci cu preţuri foarte scăzute, producătorii înregistrând pierderi de venit.

APIA va calcula suma cuvenită fiecărui producător agricol prin împărţirea sumei totale la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016, dar nu la mai mult de 9.000 de capete, inclusiv, pe beneficiar.