Am ajuns la vârsta standard de pensionare. Ce se întamplă de acum?


download (29)

La îndeplinirea vârstei standard de pensionare contractul de muncă al angajatului înceteayă de drept, aşa că trebuie să fim atenţi la acest aspect.

Potrivit dispoziţiilor art. 52 Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pensia pentru limita de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de această lege.

În ceea ce priveşte vârsta standard de pensionare, art.53 alin. (1) din aceeaşi lege stabileşte vârsta de 65 de ani pentru bărbaţi, respectiv 63 de ani pentru femei.

Încetarea se produce în virtutea legii, fără a fi necesară intervenţia vreuneia dintre părţi. Angajatorul doar constată, nu dispune, încetarea contractului individual de muncă, deoarece aceasta s-a produs în puterea legii, la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor.

Conform prevederilor din Codul Muncii, înceteaza de drept contractul individual de muncă la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

În cazul în care ambele părţi doresc să continue raporturile de muncă anterioare pensionării, se va incheia un nou contract de muncă dupa încetarea de drept a contractului iniţial.

,