Află ce drepturi ai dacă lucrezi ore suplimentare


download (35)

Codul Muncii prevede că timpul legal de muncă este de opt ore pe zi timp de cinci zile, cu două zile de repaus. Totuşi, pot exista şi cazuri în care salariaţii trebuie să lucreze peste program, dacă sunt întrunite unele condiţii impuse de legislaţia în vigoare. Astfel, munca suplimentară va fi efectuată doar cu acordul angajatului şi doar dacă există o solicitare în acest sens din partea angajatorului.

Urmărim să răspundem la două întrebări: În ce situaţii se pot efectua orele suplimentare şi cum sunt recompensate?

În ceea ce priveşte prima întrebare munca suplimentară se face la solicitarea angajatorului şi cu acordul angajatului, iar pentru efectuarea ei este necesară solicitarea din partea angajatorului şi acordul salariatului.

Acordul angajatului nu este necesar în următoarele două  situaţii: în caz de forta majoră şi pentru lucrări urgente destinate prevenirii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unor accidente. În acest din urmă caz refuzul salariatului de a presta munca suplimentară în cele două situaţii poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, mai ales dacă, în urma efectuării unei cercetări disciplinare prealabile, se dovedeşte că salariatul a încălcat dispoziţiile cu vinovăţie.

Cum va fi recompensat angajatul pentru orele suplimentare?

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice  după efectuarea  acesteia. Orele libere sunt plătite avându-se în vedere salariul angajatului şi numărul de ore efectuate suplimentar.

În situaţia în care compensarea orelor suplimentare nu este posibilă în termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea  acestora, munca suplimentară va fi plătită angajatului prin adăugarea unui spor la salariu, corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

În cazul în care angajatorul îşi reduce activitatea, acesta are posibilitatea să acorde zile libere din care pot fi compensate orele suplimentare ce urmează a fi efectuate în următoarele 12 luni. Acordarea de zile libere în această situaţie  reprezintă, de asemenea,  atributul exclusiv al angajatorului iar salariatul trebuie să îşi exprime acordul.

Totuşi, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul menţionat, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară se sancţionează cu o amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, conform art. 260 alin.1 lit. i din Codul Muncii.