Adoptarea și semnarea Cartei Internaționale a Energiei


descărcareÎn perioada 20-21 mai 2015, delegații din peste 60 de țări, inclusiv oficiali ai Uniunii Europene, au participat la Haga, Olanda, la Conferința Ministerială în domeniul Energiei, ocazie cu care a fost semnată Carta Internațională a Energiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, România a fost reprezentată la acest eveniment de ministrul de resort, Andrei Gerea.

Conform celor stipulate în preambulul documentului, adoptarea și semnarea Cartei Internaționale a Energiei constituie, ‘o declarație de intenție politică în scopul întăririi cooperării din domeniul energiei între semnatari’, fără a avea însă implicații juridice.

Ministrul român al Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a salutat inițiativa semnării documentului, apreciind că ‘evoluția dinamică produsă în sectorul energiei în ultimii 20 de ani este mai bine reflectată în acest act care se referă la diferitele perspective de producere a energiei, la consum și țări de tranzit, la preocuparea pentru decarbonizare și protecția mediului.’

Carta Europeană a Energiei din 1991 și Carta Internațională a Energiei vor continua să coexiste. Pentru aderarea la Tratatul Cartei Energiei (TCE) va fi necesară în continuare semnarea Cartei Energiei din 1991, fiindcă prevederile TCE se referă în mod expres la acest document.