Admiterea neconstituționalităţii a unora dintre prevederile din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului


justitie1Curtea Constituțională a României (CCR) a admis excepția de neconstituționalitate a unora dintre prevederile cuprinse într-un articol din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.18 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului sunt neconstituționale. Curtea a constatat că aceste dispoziții contravin art.73 alin.(3) lit.j) din Constituție, deoarece aspectele esențiale privind ocuparea posturilor de conducere țin de statutul polițistului și trebuie reglementate prin lege organică, respectiv Legea 360/2002 privind Statutul polițistului”, se menţionează într-un comunicat al CCR.

De asemenea, Curtea Constituțională a mai constatat încălcarea dispozițiilor art.1 alin.(4) din Constituție cu privire la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, fiindcă prevederile art.18 din Legea 360/2002 “deleagă reglementarea acestor aspecte esențiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine”.