Activitatea zilierilor – noi prevederi legislative


download (1)

Activitatea cu caracter ocazional desfaşurate de zilieri a suferit unele modificări. Astfel prin Legea nr. 277/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfaşurate de zilieri, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 661/29.10.2013, se expun următoarele modificări:

– Beneficiar de lucrări, pentru care zilierul execută activităţi necalificate cu caracter ocazional poate fi o persoană fizică, o persoană juridică, o persoană fizică autorizată, întreprinzătorul persoana fizică titular al întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
– Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore;
– Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână, dar nici nu va efectua activitate în timpul nopţii.

Modificările se referă şi la Registrul de evidenţă a zilierilor, înregistrare, depunere.

Se pot presta activităţi cu caracter ocazional în următoarele domenii: agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultura, exclusiv exploatări forestiere, piscicultură şi acvacultură, pomicultură şi viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural.