Acord preliminar referitor la eliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017


imagesEliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017 şi acordarea de către operatorii de telecomunicaţii a unui tratament egal tuturor utilizatorilor de Internet, la capătul a 12 ore de negocieri, reprezintă prevederile unui acord la care au ajuns Comisia Europeană, Parlamentul UE şi Consiliul UE.

Acest acord reprezintă un pas important în planul UE de reorganizare a pieţei digitale pentru stimularea dezvoltării şi recuperarea decalajului faţă de Statele Unite şi Asia.

Letonia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene a declarat că prin acest acord suprataxele de roaming din Uniunea Europeană vor fi eliminate de la 15 iunie 2017.

Acordul urmează a fi aprobat de Parlamentul European şi statele membre ale UE, dintre care unele au insistat ca eliminarea tarifelor de roaming să aibă loc în decembrie 2018. Ca măsură interimară, tarifele de roaming vor scădea în aprilie 2016, urmând să aibă un nivel maxim de 0,05 euro pe minut pentru un apel sau un megabit de date şi 0,02 euro pentru un mesaj text.