A fost aprobată Legea privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate


lapte-1363017006
În cadrul şedinţei din 6 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate.

Actul normativ aprobat prevede că produsele lactate trebuie să conţină pe etichetă, obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma “Conţine lapte praf în proporţie de _%“.

De asemenea, etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor.

Doar producătorii care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf, vor avea dreptul de a menţiona pe eticheta produsului finit menţiunea ”Produs natural”.

Eticheta produsului finit cu menţiunea ”Produs românesc” va reveni celor care folosesc în proporţie de 100% lapte, materie primă, provenit din fermele din România.

Nerespectarea prevederilor noii legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.