A avut loc reuniunea informală a miniștrilor de justiție din UE


Ministerul Justiției a anunțat că în perioada 7-8 februarie 2019, sub Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, au avut loc la București, Palatul Parlamentului, lucrările reuniunii informale a miniștrilor de justiție și afaceri interne (JAI), potrivit unui comunicat.

În timpul primei sesiuni de lucru, au fost abordate aspecte referitoare la modalitățile de dezvoltare în continuare a cooperării judiciare în materie civilă și comercială.

Dezbaterile au marcat, printre altele, faptul că în 2019 are loc cea de-a douăzecea aniversare a intrării în vigoare a Tratatului de la Amsterdam și a adoptării Programului de la Tampere. Este dezirabilă și pentru viitor menținerea principiilor esențiale aplicabile cooperării judiciare în materie civilă și comercială: plasarea cetățeanului în centrul politicilor UE din domeniul justiției; facilitarea accesului la justiție; respectarea valorilor comune, a drepturilor și libertăților fundamentale și a statului de drept; respectarea tradițiilor juridice și a sistemelor de drept diferite ale statelor membre; consolidarea încrederii reciproce în sistemele de justiție din statele membre.

Principalul obiectiv al acestei sesiuni de lucru a constat în demararea unui proces de reflecție cu privire la viitorul cooperării judiciare în materie civilă și comercială dincolo de alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 și de finalizarea mandatului actualei Comisii Europene în octombrie 2019. Au fost supuse evaluării miniștrilor participanți două modalități de abordare a problematicii: (a) – analiza reglementărilor deja existente, dar care ar putea fi îmbunătățite; (b) – explorarea unor noi domenii în cadrul cărora s-ar putea legifera la nivelul UE.