9 iunie – Ziua Eroilor


e2fb99bc6ea19bf2198c4522e6b93ffa

În acest an, Ziua Eroilor va fi marcată pe data de 9 iunie. Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care a stabilit programul manifestărilor prilejuite de această zi.

În spiritul tradiției europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de “sărbătoare națională a poporului roman” și s-a stabilit a fi sărbătorită în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești.

Programul manifestărilor cuprinde măsuri administrativ-organizatorice, manifestări comemorative în Capitală, în țară și pe plan extern.

Autoritățile administrației publice locale vor organiza expoziții tematice, simpozioane și vor desfășura programe proprii de evocare a memoriei eroilor. Instituțiile de apărare și ordine publică vor asigura gărzi de onoare și muzici militare pentru evenimentele oficiale organizate în Capitală și în municipiile reședință de județ.

În această zi, Ministerul Apărării Naționale, prin unitățile, instituțiile de învățâmânt, cercurile și bibliotecile militare, va organiza simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții de carte.