70 de spitale vor fi incluse în Planul Naţional de supraveghere a infecţiilor nosocomiale


spital1Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, a afirmat că 70 de spitale vor fi evaluate în cadrul acţiunilor din Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale.

Astfel, Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a folosirii antibioticelor şi a antibiotico-rezistenţei va începe în scurt timp şi presupune într-o primă etapă evaluarea spitalelor, a precizat secretarul de stat Strâmbu.

Totodată, grupul tehnic de lucru a elaborat un document programatic cu privire la principalele direcţii de acţiune care trebuie urmate în perioada următoare în cele mai importante spitale din ţară, unităţi unde pot apărea mai des infecţii nosocomiale şi unde se consemnează cele mai mari consumuri de antibiotice.

Ministerul Sănătăţii vrea ca în primul an, 70 de spitale să facă parte din acest program, iar în decurs de 5 ani toate spitalele din România să aibă bine pus la punct un sistem de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale.

Infecţiile nosocomiale sunt considerate o problemă importantă de siguranţă a pacienţilor în legătură cu acordarea asistenţei medicale, iar gravitatea lor vine din implicarea frecventă a unor germeni rezistenţi la antibiotice şi evoluţii grave ce apare de cele mai multe ori la pacienţii cu deficienţe ale apărării antiinfecţioase.