20 mai. Ziua alegerilor libere


triumf

 

Astăzi se împlinesc 26 de ani de la primele alegeri libere din istoria României.

Pe 20 mai 1990, la nici şase luni de la prăbuşirea comunismului, românii au fost chemaţi la primele alegeri libere. Bilanţul campaniei electorale prezidenţiale şi parlamentare din anul 1990 este de 15.000 de minute de emisiuni electorale, 213 mitinguri şi 473 de întruniri electorale. Campania a fost marcată de violențe care au făcut înconjurul lumii, dar a fost plină şi de promisiunile candidaţilor. Punctul culminant a fost dezbaterea electorală din 17 mai 1990.

La 17 mai 1990, cele 17,2 milioane de alegători au avut ocazia să urmărească prima dezbatere prezidenţială din istoria României. În urma unor negocieri minuţioase, au apărut în faţa electoratului cei trei candidati la funcţia de preşedinte al României: Ion Iliescu, din partea FSN, Radu Câmpeanu, din partea PNL, si Ion Raţiu, din partea PNŢCD.

După două luni de campanie electorală, 17 milioane de români erau invitaţi la urne. Prezenţa enormă la vot a făcut ca programul mai multor secţii de votare să fie prelungit până spre miezul nopţii. A fost pentru prima şi singura dată în istoria de după 1989 când un candidat prezidenţial a câştigat alegerile din primul tur.

Tehnic vorbind, pe 20 mai 1990, s-a ales primul preşedinte al României, ales majoritar în adevăratul sens al cuvântului.

,