Plantele care conţin substanţe stupefiante pot fi cultivate… doar în condiţiile legii!


nodrgsDecenii la rând, România n-a reprezentat decât o zonă pe care traficanţii de droguri trebuiau s-o traverseze, în drumul lor spre alte meleaguri. Ulterior, prin anii ’90, plăcerile mortale ale consumului de droguri au început să fie experimentate frecvent şi-n România. “Moartea albă” a început să distrugă anual sute de destine. Cele mai multe victime ale consumului de droguri sunt persoane tinere, fără a conta deloc diferenţele de studii sau de venituri!

Odată cu creşterea cererii, dar şi a dificultăţii de a introduce stupefiantele în ţară, a răsărit ideea de a cultiva plantele ce conţin substanţe cu efect pshihotrop sau stupenfiant chiar aici, în România. Cânepa indiană (Cannabis indica), cu un conţinut sporit de tetrahidrocannabinol (THC, o substanţă psihotropă) este planta preferată de către cultivatorii ilegali autohtoni. O cultivă chiar şi-n casă… pitită în şifonier!

Legea a impus cerinţe drastice cărora trebuie să li se supună toţi cultivatorii de specii vegetale cum ar fi cânepa sau macul opiaceu. Cultivatorii ilegali n-au dispărut, dar au avut de suferit cultivatorii tradiţionali de cânepă obişnuită, o plantă cu multiple utilizări (în industria textilă şi alimentară, ba, mai nou, chiar şi-n construcţii), cu un conţinut infim de THC.

Unde, odinioară, România era în top 5 printre producătorii de cânepă (Cannabis sativa), azi n-o mai cultivă decât un mic număr de temerari. Cauzele? Cerinţele dificile ce trebuie satisfăcute şi… frica de o eventuală aplicare greşită a legii.

Unde dai şi unde crapă!

 

Regimul juridic al substanţelor stupefiante şi psihotrope – noutăţi legislative

În “Monitorul Oficial” 397/2015 a văzut lumina tiparului HG 396/2015 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, aprobate prin HG 1915/2006. Trebuie precizat un lucru: cultivarea plantelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope este permisă numai şi numai pe baza autorizaţiei eliberate de către Ministerul Agriculturii.

Autorizarea pentru cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, în vederea întrebuinţării în industrie sau în alimentaţie, în domeniul medical, ştiinţific sau tehnic ori pentru producerea de sămânţă, va fi efectuată an de an de către Ministerul Agriculturii, prin direcţiile pentru agricultură judeţene şi direcţia pentru agricultură a municipiului Bucureşti.

Potrivit ultimelor ştiri juridice, direcţiile pentru agricultură vor comunica direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, până la 15 mai, situaţia centralizatoare a autorizaţiilor pentru cultivarea plantelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, emise pentru fiecare an.

Însă, având în vedere data apariţiei acestor noutăţi legislative, pentru anul 2015 a fost introdusă o excepţie. Astfel, în acest an direcţiile pentru agricultură vor putea să comunice mai târziu, până la data de 30 iunie, situaţia centralizatoare a autorizaţiilor pentru cultivarea plantelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, atât Ministerului Agriculturii, cât şi formaţiunii centrale de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri de la Inspectoratul General al Poliţiei.

Cum se autorizează cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante?

Conform celor mai noi ştiri juridice, în scopul eliberării autorizaţiei pentru cultivarea plantelor care au în conţinut substanţe stupefiante şi psihotrope, în vederea utilizării în industrie sau în alimentaţie, în domeniul ştiinţific ori tehnic sau pentru producerea de sămânţă, toţi cultivatorii trebuie să depună la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene o cerere.

Această cerere va trebui să fie acompaniată de o serie de documente, în original şi în copie, în funcţie de scopul autorizării. În primul rând trebuie prezentate documentele de identificare: pentru persoana fizică buletinul sau cartea de identitate, paşaportul sau alt act de identitate iar pentru persoana juridică codul unic de înregistrare.

Nu trebuie să lipsească nici titlul de proprietate, procesele-verbale ori adeverinţele de punere în posesie sau alte acte doveditoare ale utilizării legale a suprafeţei de teren agricol.

Mai trebuie prezentate şi contractele de valorificare a producţiei, în situaţia utilizării în industrie sau în alimentaţie a plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, precum şi o autorizaţie pentru producerea de seminţe, după caz, în situaţia cultivării plantelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope pentru producerea de sămânţă.

Dacă este cazul, trebuie furnizate şi documentele care atestă că se desfăşoară o activitate ştiinţifică în domeniul cercetării şi învăţământului, în situaţia cultivării plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope în vederea utilizării în domeniul ştiinţific ori tehnic.

Autorizaţia pentru cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope va fi emisă cultivatorului doar pentru suprafaţa existentă în titlul de proprietate, în procesele-verbale sau adeverinţele de punere în posesie sau alte acte doveditoare ale utilizării legale a suprafeţei de teren agricol.

În cazul în care, din pricina naturii activităţii solicitantului, este necesară autorizarea pentru mai multe activităţi (ex:cercetare ştiinţifică şi producerea seminţelor), la cerere se vor ataşa documentele specifice fiecărei situaţii în parte.

Din recentele ştiri juridice reiese că autorizaţiile pentru cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope se vor elibera după înregistrarea şi verificarea cererilor, precum şi a autenticităţii documentelor prezentate pentru autorizare, de către reprezentanţii direcţiilor pentru agricultură.

 

E lege, deci nu-i tocmeală!

Cultivatorii de bună credinţă n-ar trebui să aibă de suferit din pricină că mai există şi răufăcători care înfiinţează plantaţii ilegale. Pentru a se proteja de situaţiile nedorite, e de mare trebuinţă o bună cunoaştere şi respectare a reglementărilor din domeniu, încă de la înfiinţarea plantaţiei. În momentul în care eşti prins pe picior greşit şi devii subiect al urmăririi penale nu poţi spune, dezinvolt: “Pe mine nu mă pasionează lectura, cu atât mai puţin studiul legilor!”

Atunci când activezi într-un domeniu, oricare ar fi el, cea mai uşoară cale de a evita problemele cu autorităţile este să fii, necontenit, la curent cu apariţiile legislative care te privesc, din “Monitorul Oficial”. Pentru că ignoranţa se plăteşte!

Un exemplu de ingnoranţă? Multora dintre proprietarii de teren agricol pe ale căror proprietăţi au crescut întâmplător plante care conţin substanţe prohibite, puse sub control, nici prin gând nu le trece să ia măsurile legale pentru stârpirea acestora!

Alt exemplu. Câţi dintre teribiliştii care au plantat “în joacă” o mică parcelă cu “ierburi” ilegale, “doar pentru consumul propriu şi pentru prieteni”, realizează că printr-o asemenea activitate îşi pot păta cazierul şi reputaţia într-un asemenea hal, încât nu le va ajunge toată apa Dunării ca să şi le cureţe?!