Investițiile în infrastructura hotelieră și de agrement îți pot aduce scutiri de taxe și impozite de până la 100% !


txÎn decembrie 1914 laboratorul în care lucra Thomas Edison a fost cuprins de flăcări și întreaga fabrică de invenții a acestuia s-a făcut scrum. Și tot ce s-a investit acolo – muncă și bani, s-a mistuit în incendiu. Pe atunci inventatorul avea 67 de ani. Prima reacție a lui Edison în fața dezastrului a fost „valoarea acestui foc este că toate greșelile noastre au fost șterse. Slavă Domnului că o putem lua de la zero. A doua zi și-a chemat muncitorii pentru a curăța locul și pentru a începe reconstrucția din temelii a laboratorului.

Câți dintre cei care au o afacere și pierd în câteva clipe totul ar reacționa așa? Edison ne-a învățat că pentru a reuși și pentru a depăși momentele de cumpănă trebuie să te concentrezi pe modul în care vei rezolva problema, nu pe problemă în sine.

În plină criză, mulți oameni care au afaceri trebuie să se reinventeze, pentru a supraviețui. În ajutorul lor vine și legiuitorul, care a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională prin realizarea de investiții în infrastructura hotelieră și/sau de agrement. Dacă va fi adoptată de cele două camere ale Parlamentului, această hotărâre va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ce știri juridice noi aduce acest proiect de hotărâre?

Scopul urmărit de legiuitor este acela de a institui o schemă de ajutor de stat care are ca obiectiv dezvoltarea regională prin realizarea de investiții în infrastructură hotelieră și/sau de agrement. Se estimează că 150 de întreprinderi ar putea beneficia de acest ajutor de stat, care se va efectua în baza acordurilor pentru finanțare emise în limita bugetului alocat schemei. Rețineți că aceste acorduri pentru finanțare se pot emite până în 31 decembrie 2020.

Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele pentru a solicita acordul de finanțare?

 La data depunerii cererii, societatea trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

– să fie înregistrată conform legii societăților comerciale (SRL; SA etc);

– intenționează să realizeze o investiție inițială în România, în orice sector;

– nu are debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;

– nu intră în categoria întreprinderilor aflate în dificultate, nu se află în faliment, insolvență, executare silită, lichidare, reorganizare judiciară;

– nu face obiectul unor decizii de recuperare a unor ajutoare de stat sau dacă acestea au fost emise, au fost deja executate;

– nu a beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale și necorporale în cadrul aceluiași proiect unic de investiții;

– nu a închis o activitate identică sau similară în spațiul european în cei doi ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanțare și la momentul depunerii acesteia nu are în plan să închidă o astfel de activitate într-o perioadă de doi ani după finalizarea în acea regiune a investiției;

– să aibă rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egală cu 1% în ultimul exercițiu financiar încheiat;

– să aibă capitaluri proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat.

Pentru firmele nou-înființate se cer încă trei criterii de eligibilitate:

– să aibă capital social subscris și vărsat de minim 30.000 lei;

– acționarii/asociații nu dețin și nu au deținut în ultimii doi ani anteriori datei înregistrării cererii de acord pentru finanțare o altă întreprindere înregistrată conform legii 31/1990 care desfășoară sau a desfășurat activitatea pentru care se solicită finanțare;

– au acționari/manageri cu experiență în domeniul pentru care cer finanțare.

Ce condiții trebuie să întrunească investițiile și care este ajutorul de stat acordat?

În cadrul schemei de ajutor de stat investițiile trebuie să fie considerate investiții inițiale, să fie viabile și să determine eficiența economică a întreprinderii, conform planului de afaceri.

Ajutorul de stat se acordă sub forma unor facilități fiscale. Astfel, contribuabilii plătitori de impozite, taxe şi contribuţii la bugetul consolidat de stat pot beneficia de o reducere a acestora în urma realizării unor asemenea investiţii.

Prin urmare, pentru orice investiție cu o valoare între 500.000 euro și 1 milion euro inclusiv în dezvoltarea de infrastructură hotelieră sau de agrement nouă sau în urma renovării sau reamenajării uneia deja existente, se vor acorda următoarele facilități pentru o perioadă de 3 ani în funcție de specificul activității:

– reducerea impozitului pe profit datorat cu 50%

– reducerea contribuțiilor sociale datorate cu 50%

– oferirea de garanții de stat pentru 80% din valoarea totală a creditelor angajate în vederea derulării investiției.

Pentru orice investiție cu o valoare de la 1 milion de euro la 5 milioane de euro în aceleași condiții precum cele de sus, se acordă  reducerea impozitului pe profit și a contribuțiilor sociale datorate cu 75%.

Dacă investiția depășește 5 milioane de euro, cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit reducerea impozitului pe profit și a contribuțiilor sociale datorate cu 100 %.         

Rețineți că infrastructura turistică sau de agrement finanțată trebuie să fie funcțională și să opereze timp de cel puțin 5 ani de la data finalizării proiectului în cazul întreprinderilor mari și de 3 ani în cazul IMM-urilor.

Pentru organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activității cazinourilor sau de tip slot-machine aflate în stațiunile turistice care realizează investiții cu o valoare între 500.000 euro și 1 milion euro inclusiv și aplică scutirea biletului de intrare obligatoriu se acordă ca facilități:

– reducerea taxei aferente licenței de organizare a jocurilor de noroc cu 50%

– reducerea taxei anuale aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc cu 50%.

Pentru investiții cu o valoare de la 1 milion de euro la 5 milioane de euro se va acorda reducerea taxelor de mai sus cu 75%, în timp ce pentru investiții peste 5 milioane de euro, reducerea acestora va fi de 100%.

Cu titlu de știri juridice, se propune ca aceste reduceri să nu poată fi înlocuite cu rambursări. Aceste reduceri se vor calcula la totalul impozitelor, taxelor, contribuțiilor pe care investitorul trebuie să le declare și să le plătească la termenele stabilite de lege, începând cu data finalizării lucrărilor de construcție sau modernizării și extinderii celor existente.

Încurajarea investițiilor, prin acordarea de ajutoare de la stat!

Deși lui Edison nu i-a acordat statul facilități pentru a-și ridica din temelii laboratorul, acesta crezut în șansa lui și și-a urmat visul. Laboratorul a fost reconstruit și marele inventator și-a continuat munca în acel loc încă 17 ani.

Pentru a avea succes în afaceri și pentru a reuși, trebuie să te concentrezi pe soluții, nu pe probleme!