Ești victima concurenței neloiale în mediul de afaceri? Noi reglementări ale Consiliului Concurenței


concurenta neloiala„Concurența scoate ce e mai bun dintr-un produs și ce e mai rău din oameni.” (David Sarnoff) Având ca model practicile occidentale, românii au împrumutat multe metode pentru a deveni lideri în afaceri, indiferent că modalitatea era mai puțin ortodoxă. Mulți dintre oamenii de afaceri de succes cred că scopul scuză mijloacele și este prea puțin important modul în care și-au înlăturat concurența de pe piață.

În România este foarte ușor să răspândești un zvon neadevărat, atunci când vrei să îți „ucizi” concurența. Vorbele zboară și românii sunt foarte receptivi la știri gen „cât de dăunător s-a dovedit a fi  produsul X” sau „în ce condiții improprii se prepară produsul Y” sau „prin ce practici ilicite a reușit firma A să ajungă în topul firmelor pe nișa sa de piață.” Un asemenea zvon poate nărui un imperiu întreg, construit prin ani de muncă.

În astfel de situații este chemat Consiliul Concurenței, pentru a face cercetări și a pedepsi vinovații care cred că practicile abuzive în relația cu competitorii vor rămâne fără urmări. Astfel, legiuitorul român a publicat în Monitorul Oficial 790 din 30 octombrie 2014 Instrucțiunile pentru modificarea Instrucțiunilor privind regulile de acces la dosarul Consiliului Concurenței. Acestea intră în vigoare chiar de la data publicării în Monitorul Oficial.

În ce cazuri de concurență neloială se poate consulta dosarul?

De obicei, practicile anticoncurențiale au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața românească prin înțelegeri între firme, decizii ale asociaților firmelor prin care:

– stabilesc direct sau indirect prețuri de cumpărare/vânzare;

– limitează sau controlează producția, comercializarea, investițiile;

– împart piețele sau sursele de aprovizionare,

–  în raporturile cu partenerii de afaceri aplică condiții inegale la prestații echivalente, în scopul de a crea unora un dezavantaj concurențial;

– condiționează încheierea contractelor de acceptarea de către parteneri a unor prestații suplimentare care n-au legătură cu contractul;

– participă cu oferte trucate la licitații;

– fac înțelegeri de a nu cumpăra de la sau de a nu vinde către anumite firme, în scopul eliminării lor de pe piață;

– practicarea unor prețuri excesive sau de ruinare pentru a înlătura concurenții, vânzarea sub costul de producție cu acoperirea diferențelor, prin impunerea unor prețuri majorate consumatorilor interni;

– exploatarea stării de dependență în care se află o firmă care nu are soluție alternativă, față de o alta care are o poziție dominantă pe piață;

– ruperea relațiilor contractuale pentru că partenerul de afaceri refuză să se supună unor condiții comerciale nejustificate.

 Cum poți avea acces la dosarul aflat la Consiliul Concurenței?

  Firma afectată de practica neconcurențială va sesiza cu o plângere Consiliul Concurenței, care va declanșa o anchetă și va întocmi un dosar, elaborând un raport în acest sens. Pe toată durata anchetei, părțile implicate în cauză pot consulta dosarul la sediul Consiliului Concurenței și pot obține în format electronic copii și/sau extrase ale actelor procedurii de investigație.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că, dacă în cursul unei investigații, Consiliul Concurenței constată, în urma unei cercetări mai detaliate, că unele documente adunate ca urmare  a solicitărilor de informații sau inspecțiilor efectuate nu au legătură cu obiectul cauzei, le vor returna celor de la care au fost ridicate până la data transmiterii raportului de investigație. Rețineți că aceste documente nu vor mai face parte din dosarul cauzei.

S-a stabilit că documentele interne din dosarul Consiliului Concurenței nu au caracter incriminator sau dezincriminator. Aceste documente interne sunt proiecte, opinii, note ale compartimentelor Consiliului Concurenței sau ale altor autorități publice. Cu titlu de știri juridice, s-a statuat că acestea nu constituie parte a probelor pe care Consiliul Concurenței se bazează pentru a lua o decizie într-un caz. Părțile nu au acces la aceste documente interne ale dosarului.

De multe ori, dosarul poate conține și documente care includ secrete de afaceri sau informații confidențiale, sens în care accesul la dosar va fi ori parțial, fie total restricționat. Documentele pot deveni neconfidențiale prin simpla ștergere a datelor considerate a fi confidențiale.

Cu titlu de știri juridice, s-a prevăzut că poate fi asigurată confidențialitatea și prin accesul la un rezumat al informațiilor relevante, care va fi întocmit de firma care beneficiază de acordarea caracterului confidențial.

Ce informații sunt considerate a fi secrete de afaceri?

 Prin ancheta desfășurată nu trebuie ca firmelor să le fie prejudiciate grav interesele, prin dezvăluirea anumitor secrete de afaceri cum ar fi: informații tehnice și/sau financiare legate de know-how-ul unei întreprinderi, metode de evaluare a costurilor, procese și secrete de producție, cote de piață, strategia de vânzări, liste de clienți și distribuitori, planuri de marketing, surse de aprovizionare.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a inclus în categoria altor informații confidențiale pe acelea care ar permite părților să îi identifice pe autorii plângerilor sau pe alți terți, atunci când aceștia din urmă au o opțiune motivată de a rămâne anonimi.

Consiliul Concurenței va stabili un termen până la care părțile implicate în cauză trebuie să justifice caracterul confidențial al fiecărui document și să furnizeze o versiune neconfidențială a actelor. Dacă părțile nu-şi respectă această obligație, atunci Consiliul Concurenței va considera că toate documentele/declarațiile în cauză nu conțin informații confidențiale și că firma nu are obiecții la dezvăluirea actelor, în totalitatea lor.

Dacă partea implicată a justificat caracterul confidențial al actelor, Consiliul Concurenței fie va accepta provizoriu solicitările de confidențialitate, fie va informa partea în cauză că acceptă acordarea în tot sau în parte a caracterului confidențial solicitat.

Cu titlu de știri juridice, s-a prevăzut că anterior transmiterii raportului de investigație, Consiliul Concurenței va reveni asupra acceptării provizorii a solicitării de confidențialitate, atunci când informația respectivă este considerată a fi necesară pentru a dovedi o pretinsă încălcare a legii sau pentru a disculpa o parte.

Dacă se va identifica riscul ca o firmă să exercite o presiune economică, comercială sau să adopte măsuri represive împotriva unor firme sau persoane, ca urmare a colaborării acestora cu autoritatea de concurență, rețineți că funcţionarii de la Consiliul Concurenței vor proteja identitatea celor care au dezvăluit practicile neconcurențiale prin acordarea accesului la versiunea neconfidențială sau la rezumatul informațiilor vizate.

Concurența neloială, devenită regulă!

 Faptul că le este protejată identitatea persoanelor ce au curajul să dezvăluie autorităților firmele care au făcut din practicile neconcurențiale un mod de a-și conduce afacerea, ar trebui să încurajeze pe tot mai mulți să ia atitudine!

„Fii atent pe cine calci când urci, că vei întâlni aceiași oameni la coborâre.” (Donald Trump). Aviz amatorilor!