Aprobarea normelor metodologice privind finanţarea activităţii partidelor politice


fiscalH.G. nr. 10/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 55 din data de 25 ianuarie 2016.

Potrivit actului normativ, constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, următoarele fapte:
– utilizarea de către partidele politice a altor surse de venit decât cele prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată;
– încălcarea de către partidele politice a obligaţiei de a păstra o durată de minimum 3 ani declaraţiile persoanelor juridice care au calitatea de donator sau împrumutător;
– încălcarea de către partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale a obligaţiei de a restitui candidaţilor sumele de bani necheltuite sau rambursate de către Autoritatea Electorală Permanentă.

De asemenea, conform normelor metodologice, finanţarea activităţii curente a partidelor politice trebuie să respecte principiul egalităţii de şanse:
– donaţiile şi împrumuturile pentru activitatea curentă a partidelor politice sunt plafonate, conform legii;
– cotizaţiile individuale ale membrilor de partid sunt plafonate, conform legii;
– folosirea, sub orice formă, a resurselor financiare, umane şi tehnice aparţinând instituţiilor publice, regiilor autonome, companiilor naţionale, societăţilor reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau instituţiilor de credit la care sunt acţionari majoritari statul ori unităţi administrativ-teritoriale, pentru sprijinirea activităţii curente a partidelor politice, este interzisă, cu excepţiile prevăzute de lege;
– acceptarea de către partidele politice a donaţiilor, împrumuturilor sau serviciilor prestate cu titlu gratuit, de la o autoritate ori instituţie publică, de la o regie autonomă, de la o companie naţională, societate reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau instituţie de credit cu capital integral ori majoritar de stat, este interzisă; ş.a.