S-a propus un tarif mărit pentru personalul medical care îşi desfăşoară activitatea în centre de permanenţă!


Personalul medical care îşi desfăşoară activitatea în centre de permanenţă medicale se vor bucura de creşteri salariale conform unui proiect de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății și al ministrului administrației și internelor nr. 697 /112/ 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență.

Ce se propune?

Potrivit ştirilor juridice, se doreşte îmbunătățirea comunicării între medicii de familie prin utilizarea scrisorii medicale în locul adeverinței medicale, care este folosită numai pentru a certifica diagnosticul, fiecare medic fiind independent în prescrierea medicației. 

Este propusă o creștere de 50 % a tarifului orar, deoarece acesta nu a mai fost crescut din anul 2011 și nici în anii 2015 și 2016 cu ocazia creșterilor salariale din sistemul de sănătate. Există riscul migrației medicilor și desființării centrelor de permanență, fiind redus astfel accesul pacienților la servicii medicale de bază. Având în vedere alocarea la nivelul anului 2016 de 59000 mii lei pentru centrele de permanență, impactul bugetar pentru realizarea acestor creșteri este de 29000 mii lei, suportați din aceeași sursă bugetară menționată în ordin. Creșterea cu 50 % a tarifului orar pentru medicamentele și materialele sanitare din trusele de urgență ale medicilor este o necesitate, având în vedere slaba implicare a Consiliilor Locale în dotarea acestora

Tarife mărite pentru medicii de familie

Medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanență asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă, în cabinetul propriu sau prin rotație în spațiul pus la dispoziție de unul dintre medicii participanți la convenția de asociere, suportă și cheltuielile de administrare și funcționare ale cabinetului, precum și costurile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, situație în care tariful orar se majorează cu 50 % adică 9,6 lei/oră, pentru fiecare medic de familie care își desfășoară activitatea în acel cabinet, indiferent dacă este titular, asociat sau medic angajat.

Medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanență asigurând continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă în spațiul pus la dispoziție de autoritățile locale suportă și cheltuielile cu dotarea și menținerea trusei de urgență cu medicamente și materiale sanitare, situație în care tariful orar de 19,2 lei/oră se majorează cu 3,2 lei/oră, pentru fiecare medic de familie care își desfășoară activitatea în acel centru de permanență, indiferent dacă este titular de cabinet, asociat sau medic angajat.

Tarife mărite pentru asistenţii medicali

Tariful orar pentru asistenții medicali care desfășoară serviciu în regim de gardă în cadrul centrelor de permanență se determină în funcție de salariul negociat, care cuprinde toate sporurile și contribuțiile aferente, și nu poate fi mai mic de 12 lei/oră și mai mare de 14 lei/oră.

Noutatea legislativă prevăzută mai sus îşi propune atragerea şi motivarea medicilor de familie şi a asistenţilor medicali de a lucra în centre de permanenţă.