Violence conjugale

Conform unui proiect legislativ de modificare a Codului penal, pe care senatorii se pregătesc să-l voteze, persoanele care își agresează partenerul de viață, riscă să stea 7 ani după gratii.

Senatorii pregătesc o schimbare fundamentală în Codul penal pentru a stopa violenţa domestică. Aceştia au decis să reducă de la 90 de zile la 30 de zile perioada de îngrijiri medicale necesare pentru ca procuratura să-l aresteze pe agresor.

Potrivit expunerii de motive din proiectul de act normativ, în perioada februarie-decembrie 2014, au fost sesizate peste 9.000 de acte de violenţă împotriva femeilor, iar majoritatea cazurilor au rămas fără urmări legale. Din totalul sesizărilor de violenţe, doar în 276 de cazuri s-a mers până la capăt, iar agresorii au fost condamnați.

După ce aceste modificări ale Codului penal vor intra în vigoare, dacă femeia agresată depune plângere şi înregistrează 31 de zile de îngrijiri medicale, procuratura se autosesizează şi trece la arestarea agresorului, indiferent că femeia îşi retrage plângerea sau nu. Se consideră că viaţa femeii bătute este pusă în pericol şi statul acţionează în numele victimei, astfel că soțul violent riscă ani grei de puşcărie.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.