Un nou tip de pensie – cea ocupațională


pensie_11_d6ad562091

Românii ar putea avea posibilitatea, din acest an, să opteze pentru un nou tip de pensie – cea ocupațională.

Potrivit unui anunţ al directorului Direcţiei Strategie şi Stabilitate Financiară din ASF, Valentin Ionescu,  Autoritatea pentru Supravegherea Financiară vrea ca în 2016 să revizuiască legislația aferentă pensiilor private facultative (Pilonul III) pentru includerea schemelor de pensii ocupaționale în prevederile legii.

Potrivit unui proiect de lege, publicat pe site-ul ministerului Muncii, contribuţia la un fond de pensii ocupationale va fi de cel mult 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii ocupationale. Cotizarea va fi opţională.

Pensia ocupaţională va fi o sumă plătită suplimentar față de pensia obținută în sistemul public, iar de aceasta vor putea beneficia, printre alţii, angajaţii de la stat cât şi cei de la privat. Adică pensia aceasta este de fapt un depozit, pe care fondul de investiţii care administrează banii îl investește ca să înmulțească sumele cotizate. Prin urmare, atunci când un contributor iese la pensie o să primească atâția bani câți a cotizat, plus randamentul pe care a fost în stare fondul să-l producă. Proiectul propune două variante de colectare a banilor – contribuția la fondul de pensii ocupaționale va fi plătită fie de salariat și de angajator, fie doar de acesta din urmă.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, dreptul la pensia ocupaţională se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative:
a) participantul a împlinit vârsta de 60 de ani;
b) au fost plătite contribuţii minim 7 ani.
c) activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei ocupationale minime.