Un nou Cod Silvic


downloadMinistrul Pădurilor şi Apelor, Lucia Varga a anunţat că România va avea un nou Cod Silvic. Ea a precizat că noul Cod vrea să reducă defrişările necontrolate şi furturile de material lemnos. Principiile noului Cod Silvic vor fi prezentate în viitoarea şedinţă de Guvern. „Principalele direcţii de acţiune, de modificare, dacă vreţi, a Codului Silvic sunt următoarele: o exploatare mai eficientă a pădurii, înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, o gestionare mai bună a micilor proprietăţi şi găsirea de pârghii economice pentru a stimula prelucrarea lemnului în România”, a declarat Lucia Varga. Ea a adăugat că, pe viitor, orice furt de lemn, indiferent de cantitate, va fi considerat drept faptă penală.
Noul Cod Silvic va presupune mărirea amenzilor pentru administratorii pădurilor care nu respectă reglementările legale ori amenajamentelor silvice. Totodată, pădurarii ar putea rămâne fără dreptul de a profesa o anumită perioadă, dacă din pădurile pe care le au în grijă vor dispărea cantităţi mari de lemne şi nu vor putea argumenta cioatele găsite de inspectori. În acelaşi timp, proprietarii de păduri vor fi obligaţi să încheie contracte pentru paza şi administrarea suprafeţelor silvice, iar cei care vor refuza vor trebui să achite impozite consistente. Cei care nu vor putea achita aceste impozite vor fi executaţi silit şi riscă să-şi piardă pădurile, a precizat ministrul Lucia Varga.
În cazul micilor proprietari, care nu vor putea plăti pentru paza suprafeţelor pe care le deţin, statul va prelua, pentru 10 ani, dreptul de administrare a pădurii şi le va livra, în schimb, anumite cantităţi de lemn. Noul Cod Silvic va interzice vânzarea arborilor aflaţi încă în rădăcină, dar şi transportul lemnelor pe timp de noapte. Lucia Varga afirmă că aceste măsuri vor avea rolul de a micşora furtul de masă lemnoasă. Ea a mai subliniat că cei care sunt responsabili pentru defrişările ilegale şi pentru furtul de masă lemnoasă sunt vinovaţi pentru alunecări de teren, de colmatarea cursurilor râurilor şi pârâurilor, de colmatarea lacurilor şi de inun­daţii.